ورود ماهانه ۵۰ واگن باری به شبکه ریلی| راهاندازی قطار تهران-آنکارا و تهران-هرات به زودی

بازار؛ گروه راه و مسکن: جبارعلی ذاکری در مراسم امضای تفاهمنامه سرمایهگذاری ۸۸۰۰ میلیارد تومانی در بخش ریلی گفت: در جلسه گذشته موضوع سرمایهگذاری ۶٠٠ دستگاه واگن باری و ٣٠٠ دستگاه واگن مسافری بوده که تا به امروز ١٠٠ دستگاه واگن برای بار سوخت وارد شبکه ریلی شده است و قرار بر این است که ماهانه۵٠ واگن وارد ناوگان شود.
وی با اشاره به آثار ملموس برگزاری نشستهای سرمایهگذاری در حوزه حملونقل ریلی، از ورود نخستین واگنهای پروژههای تفاهمنامهای به شبکه ریلی کشور خبر داد و ادامه داد: امروز خوشحالم که اعلام کنم از سرمایهگذاری قبلی که شامل ۶۰۰ دستگاه واگن باری و ۳۰۰ دستگاه واگن مسافری بود تاکنون ۱۰۰ دستگاه واگن باری وارد شبکه ریلی شده است. امیدواریم روند ورود حدود ۴۰ تا ۵۰ واگن در هر ماه ادامه یابد.
مدیر عامل راه آهن تاکید کرد: رویکرد راهآهن حمل بار بوده و به دنبال این هستیم برای افزایش ظرفیت بار به برنامه مدونی برسیم. همچنین معتقدیم که بخش مسافری ویترین راه آهن است و ضرورت دارد که اقتصاد مسافری را برای سرمایه گذاران جذاب کنیم.
وی ادامه داد: نکته مهم، عدم تناسب توسعه خطوط ریلی با توسعه ناوگان است برای مثال وقتی ١۵٠ تا ٣٠٠ کیلومتر به شبکه ریلی اضافه میشود، ناوگان جدید وارد شبکه نمیشود و واگن مسافری از خط موجود به خط جدید منتقل میشود.
مدیر عامل راه آهن در ادامه از نهاییشدن قرارداد با طرف چینی برای تأمین واگنهای مسافری خبر داد و افزود: در حال حاضر تنها دو موضوع فنی باقیمانده که امیدواریم طی یک ماه آینده نهایی شده و مرحله تولید آغاز شود. این موضوع نشانهای از اثرگذاری مثبت جلسات سرمایهگذاری در راهآهن است.
مدیرعامل راهآهن همچنین از بهرهبرداری ۱۰۰ دستگاه واگن باری خبر داد و تأکید کرد: رویکرد اصلی راهآهن به عنوان وظیفه اصلی تمرکز بر حمل بار تعریف شده است. در این راستا جلسات متعددی نیز داشتهایم. اما در بخش مسافری نیز بارها تأکید کردهایم که این حوزه، ویترین راهآهن است و باید برای سرمایهگذاران جذاب شود.
ذاکری با انتقاد از عدم تناسب توسعه خطوط ریلی با توسعه ناوگان گفت: برای تأمین ناوگان اعتباری در نظر گرفته نشده و ناچاریم از قطارهای خطوط موجود برای پوشش خطوط جدید استفاده کنیم. به نظر میرسد در این حوزه نیز باید مانند توسعه خطوط، منابعی از صندوق توسعه یا سایر منابع دولتی تخصیص یابد.
وی با تأکید بر ادامه سیاست حداکثرسازی مشارکت بخش خصوصی افزود: بهدنبال آن هستیم که ۳۰۰ دستگاه واگن مسافری را از طریق حمایتهای دولتی وارد شبکه کنیم. همچنین تلاش داریم بهرهوری را از طریق اصلاح نظام نگهداری و تأمین قطار کامل افزایش دهیم.
ذاکری ادامه داد: الگوی مشخصی برای قطار کامل نداشتیم، اما اکنون بهدنبال آن هستیم که واگنهای مسافری بهصورت خودکِشش فعالیت کنند و نیاز به لکوموتیو نداشته باشند. برای واگنهای موجود نیز تمایل داریم شرکتها لکوموتیو موردنیاز را تأمین کنند. البته در بخش مسافری نمیتوانیم نرخهای مشابه بار برای حق دسترسی و سایر هزینهها دریافت کنیم؛ چرا که در این صورت فعالیت آنها غیراقتصادی خواهد شد.
وی با قدردانی از شرکتهای حملونقل مسافری و مدیران فعال در توسعه گردشگری ریلی اظهار امیدواری کرد: قطارهای گردشگری بهزودی توسعه بیشتری یابد و خدمات بهتر و متنوعتری به مردم ارائه شود.
راهاندازی مجدد قطارهای بینالمللی را نیز در برنامه داریم. پس از پنج سال وقفه، مسیر تهران–وان فعال شده و امیدواریم طی دو ماه آینده مسیر تهران–آنکارا نیز فعال شود
مدیرعامل راهآهن درباره دیپلماسی ریلی نیز گفت: سال گذشته در حوزه ترانزیت نتایج ملموسی گرفتیم و امسال نیز پیگیر آن هستیم. در کنار آن راهاندازی مجدد قطارهای بینالمللی را نیز در برنامه داریم. پس از پنج سال وقفه، مسیر تهران–وان فعال شده و امیدواریم طی دو ماه آینده مسیر تهران–آنکارا نیز فعال شود.
وی همچنین به دیگر مسیرهای بینالمللی اشاره کرد و گفت: مقدمات راهاندازی مسیر تهران–هرات در ماه جاری فراهم شده و رایزنیها با مرو و دوشنبه نیز آغاز شده است. البته مسائل خاصی نظیر صدور ویزاهای ویژه برای مسافران قطار وجود دارد که با توجه به محدودیتهای برخی کشورها در حال پیگیری است.