رکود در بازار خودرو / تعرفه، مشتریان را به خرید بی کیفیت های چینی می کشاند

امیدمحمدی؛ بازار: با وجود اخبار ضد و نقیض درباره واردات خودرو، ثبت نام های جدید و نوسانات نرخ ارز، بازار خودرو همچنان در حالت انتظار و رکود بهسر می برد؛ وضعیتی که نه می توان گفت معاملات کاملا متوقف شده نه به انجام آن می توان خوش بین بود. در این میان باید گفت که همه کارشناسان چشم انتظار بهبود بازار خودرو با عرضه بیشتر و تسهیل مسیر واردات هستند، سیاستگذاری های که برای این مهم انجام شده، تاکنون نتوانسته است تاثیرات مثبتی ایجاد کند. برای بررسی وضعیت فعلی بازار خودرو با «سعید موتمنی»، کارشناس بازار خودرو به گفت و گو پراختیم؛
* باتوجه به اخبار واردات خودرو، وضعیت بازار خودرو چگونه است و آیا قیمت ها رشد داشت؟
بازار خودرو در حال حاضر وضعیت مشخص و ثابتی ندارد، با اینکه زمزمه هایی در مورد واردات خودرو و شروع ثبت نام های جدید شنیده می شود، اما بازار همچنان در بلاتکلیفی است. اغلب معاملات به صورت کامل انجام نمی شود و خرید و فروش به شکل جدی در جریان نیست. مراجعه کننده چندانی هم به بازار نمی آید. قیمت ها نسبت به ۲۰ روز گذشته تغییر محسوسی نداشتند؛ البته ممکن است برخی خودروها در طول یک روز نوسان ۱۰ میلیون تومانی داشته باشند، اما معمولا در هفته بعد دوباره نوسان نرخ به قیمت قبلی باز می گردند.
* این روزها در بازار شنیده می شود که برخی از خودروهای چینی به شدت افت قیمت داشت، نظر شما در این خصوص چیست؟
بله، برخی خودروهای چینی با افت قیمت میلیاردی مواجه شدند. البته این موضوع برای تمام محصولات چینی صدق نمی کند؛ خودروهای چینی که به ثبت نامی ها مربوط یا مالکان آن ها نیاز فوری به پول دارند، ممکن است افت قیمت بیشتری داشته باشند. متاسفانه باید گفت که در مجموع، قیمت خودروهای چینی نسبت به قیمت جهانی در بازار داخل، چند برابر بیشتر است. برخی خودروهای مونتاژی نیز احتمال دارد در آینده نزدیک ریزش قیمت داشته باشد ولی در ۲۰ روز اخیر، تغییر خاصی در این بخش هم مشاهده نشده است.
برخی خودروهای برقی، مخصوصا آن هایی که توسط برخی از شرکت های بزرگ خودروساز عرضه شدند، ماه ها است که در یک محدوده قیمتی ثابت ماندند و تقریبا تغییر قیمتی ندارند
* هیاهو برای واردات خودروهای برقی در سال گذشته و ابتدا سال جاری بسیار زیاد بود، وضعیت این خودروها در بازار چگونه است؟
برخی خودروهای برقی، مخصوصا آن هایی که توسط برخی از شرکت های بزرگ خودروساز عرضه شد، ماه ها است که در یک محدوده قیمتی ثابت ماند و تقریبا تغییر قیمتی ندارد. بازار این خودروها هم مانند سایر بخش های بازار داخل کشور در رکود به سر می برد.
* به نظر شما بازار خودرو چه زمانی از رکود خارج می شود و قیمت ها کاهش پیدا می کنند؟
این مسئله به سیاست های اقتصادی و شرایط سیاسی کشور بستگی دارد. اگر امروز فرض کنیم که تنش های سیاسی برطرف شوند و فضای کشور به سمت آرامش برود، قطعا بازار خودرو هم مسیر خودش را پیدا می کند. وقتی آرامش برقرار باشد و محدودیتی در عرضه نباشد، تنوع خودرو در بازار بیشتر خواهد شد و عرضه می تواند نیاز بازار را تامین کند. در این شرایط است که بازار به سمت تعادل حرکت خواهد کرد و کاهش قیمت ها قابل انتظار است.
* در ماه های پیش، بازار خودرو متاثر از بازار ارز دچار نوسان نرخ می شد، اکنون وضعیت تغییرات قیمت چگونه است؟
در شرایط فعلی این موضوع در بازار خودرو اثری ندارد، با وجود اینکه نرخ ارز نوسان دارد اما چون مراجعه کننده جدی به بازار نیست، تاثیر مستقیمی روی قیمت ها نمی گذارد. مشتریان تنها در صورتی به بازار خودرو مراجعه می کنند که نیاز ضروری به خرید داشته باشند. در غیر این صورت، همانطور که پیشتر گفتم بازار در رکود کامل به سر می برد.
* شما پیشتر در باره تعرفه واردات خودرو انتقاد کردید، نظرتان در این باره چیست؟
بله، من بارها تاکید کردم که تعرفه های فعلی ظلم به مصرف کننده است. این تعرفه ها باعث شدند که مردم با پولشان خودروهای بی کیفیت چینی بخرند. اگر تعرفه ها کاهش پیدا کند، هم تنوع خودرو در بازار بیشتر می شود و هم رقابت شکل می گیرد که نهایتا به نفع مصرف کننده خواهد بود.
در کشوری که تورم حاکم است، خرید کالای مورد نیاز در هر زمانی ضرر ندارد. وقتی نرخ تورم بالا و رو به افزایش است و چشم انداز مشخصی برای کاهش آن دیده نمی شود، منطقیترین کار این است که افراد هر زمان به کالایی نیاز داشتند، همان موقع بخرند
* به عنوان پرسش پایانی، با این وضعیت اقتصادی، مردم چه زمانی باید خودرو بخرند؟ توصیه شما به خریداران خودرو چیست؟
در کشوری که تورم حاکم است، خرید کالای مورد نیاز در هر زمانی ضرر ندارد. وقتی نرخ تورم بالا و رو به افزایش است و چشم انداز مشخصی برای کاهش آن دیده نمی شود، منطقیترین کار این است که افراد هر زمان به کالایی نیاز داشتند، همان موقع بخرند. تعلل در خرید، در چنین شرایطی، فقط باعث افزایش هزینه خواهد شد.