خاتمی: مردم ایران، بین وطن دوستی و دینداری مرزی قائل نیستند

به گزارش خبرنگار مهر آیتالله سید احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران در نشست یک هزار و پانصدمین سالگرد میلاد پیامبر اعظم که در محل شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برگزار شد اظهار داشت: در آغاز این نشست، لازم میدانم ارادتم را ابراز کنم به شخصیت فرهیخته، جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای اختری. آشنایی من با این خاندان، سابقهای پنجاه ساله دارد و همواره عزیز بودهاند. پدر بزرگوار ایشان الگوی امر به معروف و نهی از منکر بود و در این مسیر، در برابر احدی مسامحه نمیکرد. از سال ۱۳۵۱ که وارد عرصه طلبگی شدم، با این خانواده ارتباط داشتم و اخوی ایشان که هم در مجلس شورای اسلامی و هم در مجلس خبرگان رهبری به مردم خدمت کرد، نمونهای از اخلاص و سوز دینی بود. شخص آقای اختری نیز در عرصه بینالمللی منشأ خدمات فراوان شده است. بنابراین، رسم ادب اقتضا میکند یادی از بزرگان و خیرین نمائیم تا آغاز بحث با نام نیکو باشد.
وحدت، نه یک شعار بلکه یک فرهنگ اصیل و ضرورت تمدنی
وی تصریح کرد: در موضوع هفته وحدت مطالبی هست که شاید برای همگان بدیهی تلقی شود اما بر همین بداهتها هم باید تکیه کنیم تا این مفاهیم در فرهنگ دینی و اجتماعی ما نهادینه و ماندگار شود.اولین نکته اینکه هفته وحدت از دوازدهم تا هفدهم ربیعالاول، یک انتخاب هوشمندانه بود تا جشن ولادت پیامبر اعظم (ص)، بنمایه وحدت مسلمانان باشد. تولد پیامبر بر اساس منابع اهل سنت در دوازدهم ربیعالاول و در منابع شیعه در هفدهم همان ماه آمده؛ جمع این دو، زمینهای شد تا یک هفته به نام “وحدت” نامگذاری شود و هر ساله برنامههایی با این هدف برگزار گردد.
فرهنگسازی برای وحدت وظیفهای عمومی است
آیت الله خاتمی با اشاره به اینکه این مناسبت اگر تنها در حد شعارهای رسانهای یا گردهمایی علما باقی بماند، کافی نیست گفت: شئون وحدت باید به فرهنگ بدل شود؛ یعنی وحدت میان شیعه و سنی نه یک پروژه بلکه یک رفتار، عادت جمعی و هویت ماندگار اجتماعی باشد. در این مسیر، سه نکته اساسی باید مورد توجه قرار گیرد.
تفسیر صحیح وحدت: تکیه بر مشترکات و نفی ادغام مذاهب
امام جمعه موقت تهران ادامه داد: نخستین و مهمترین اصل، تفسیر درست از وحدت اسلامی است. برخی تصور نادرست دارند که وحدت یعنی از میان رفتن مرزهای مذهبی و ادغام مذاهب است حال آنکه نه بزرگان ما و نه پیشگامان وحدت، چنین نظری نداشتهاند. وحدت صحیح یعنی تمرکز بر اشتراکات کلامی، عملی و اعتقادی. اموری نظیر: توحید و یکتاپرستی، ایمان به نبوت حضرت محمدمصطفی (ص)، اعتقاد به قرآن مجید به عنوان منشور حیات و هدایت، قبله واحد، حلال و حرام الهی، نمازهای پنجگانه، محبت اهل بیت و بیزاری از دشمنان اسلام، همگی مشترکات اسلام است و مسلمانان چه شیعه و چه سنی دل در گرو این مشترکات دارند.
نمایش پررنگ این اشتراکات و عمل به آنها، مهمترین راهبرد استمرار وحدت اسلامی است. آیتالله صافی گلپایگانی (ره) نیز در کتاب خود با صراحت بر این موارد تأکید داشتهاند.
وی اضافه کرد: همچنین، دشمن مشترک امت اسلامی اعم از قدرتهای استکباری همچون آمریکا و رژیم صهیونیستی همواره در صدد فتنهانگیزی و تفرقه بین فرق اسلامیست. این دشمنی با اصل حاکمیت و هویت اسلامی سر ستیز دارند، امروز، هیچکس نباید در این حقیقت تردید کند که آمریکا و رژیم صهیونیستی برای براندازی اصل اسلام و نظام جمهوری اسلامی ایران، با تمام ظرفیت تلاش میکنند؛ اما وعده الهی همواره پیروزی نهایی جبهه حق است: «و مکروا و مکرالله والله خیر الماکرین.
وحدت؛ میراث اهل بیت (ع) و بزرگان دین
خاتمی با بیان اینکه دستهای میپندارند وحدت تنها دستاورد یا ابتکار جمهوری اسلامی ایران است، در حالی که اگر تاریخ علمای اسلام را ورق بزنیم، این باور نادرست را رد خواهیم کرد گفت: صد سال پیش مرحوم آخوند خراسانی تصریح فرمود بر اینکه بر همه واجب است تفرقه را کنار بگذارند. یا مرحوم میرزا محمدتقی شیرازی هشدار داده بود که دشمنان با تمام قوا به دنبال تفرقه افکنی علیه مسلمانان و به ویژه میان شیعه و سنی هستند. در سخنان حضرت امام خمینی (ره) نیز فراوان آمده که در اسلام بین شیعه و سنی تفرقه نباید باشد. بنابراین وحدت، یک اصل قرآنی و سنت قطعی بزرگان دین است.
وی افزود: «واعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا». از سیره اهل بیت (ع) نمونههای بسیاری در دست است. امام صادق (ع) نیز تعامل انسانی و معاشرت اخلاقی با اهل سنت را مقرر و تاکید میکنند که هرچه آنان در ارتباطات اجتماعی انجام میدهند، شما نیز انجام دهید: به بیمارانشان سر بزنید، در تشییع جنازههایشان حاضر شوید و برادری بورزید. حتی در روایت دیگری آمده که اهل بیت (ع) نه تنها با اهل سنت دشمنی ندارند، بلکه هرگونه فحاشی و رفتار کینهتوزانه را نفی میکنند. اینها همه نشان میدهد تعارضسازی میان پیروان اهل بیت و دیگر مسلمانان، هم به لحاظ شرعی مردود است و هم با فرهنگ عمیق شیعی منافات دارد.
وحدت، وظیفه ملی و راهبرد روز کشور؛ نقش محبت اهل بیت، وطندوستی و رهبری
آیتالله خاتمی در بخش دیگری از سخنان خود بر این نکته تأکید کرد که تاکید مقام معظم رهبری، مسئولان و عموم جامعه به حفظ اتحاد ملی، کلید پیروزی بر توطئههای دشمنان داخلی و خارجی بوده است. در جنگ تحمیلی اخیر و فتنههای چند سال گذشته، دشمن امید داشت بتواند با موجسواری بر مشکلات و برخی اعتراضات، ملت را به رویارویی با نظام بکشاند؛ اما با ایستادگی مردم، اتحاد ملی و تبعیت از رهبری، همه نقشهها نقش بر آب شد.
وی اظهار داشت: در میان محورهای ایجاد و تقویت وحدت و انسجام ملی، سه رکن برجسته دیده میشود: نخست محبت اهل بیت است این عامل نهتنها مختص شیعیان بلکه در میان علمای اهل سنت نیز جایگاه دارد. عشق به اهل بیت، همانگونه که شافعی از بزرگان اهل سنت اذعان داشته است: «یا اهل بیت رسول الله، محبت شما فریضهای الهی است…» شاعران کُرد اهل سنت نیز حتی خود را عاشق اهل بیت معرفی کردهاند. بانگ شور حسینی در ماه محرم به شکل مشترک در سراسر کشور به واسطه این محبت طنینانداز است و این محبت، بستر و زمینه وحدت است.
امام جمعه موقت تهران اضافه کرد: وطن دوستی دومین محور است، علاقه به وطن در روایات نبوی جایگاه دارد: «حب الوطن من الایمان». مردم ایران وطن اسلامی خود را دوست دارند و بین دینداری و میهندوستی مرزی قائل نیستند. چنانکه رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره اهمیت ایراندوستی را در کنار اسلامدوستی گوشزد فرمودهاند.
خاتمی ادامه داد: ولایت مداری و حمایت از رهبری از دیگر محورها بود علاقه مردم به رهبری و اعتماد ملی به نظام جمهوری اسلامی، رمز بقای کشور و حفظ استقلال ایران بوده است. یکی از ثمرات جنگ ۱۲ روزه اخیر، افزایش انسجام ملی، نفرت عمومی نسبت به اسرائیل و آمریکا، و ارتقای اعتماد مردم به نیروهای مسلح و رهبری بود.فریاد مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل، پژواکی از هوشیاری و وحدت ملت ایران در برابر دشمنان اسلام و ایران است. آخرین محور بصیرت مردم بود.