فاجعه «جولانی» برای سوریها؛ سوریه به سرنوشت افغانستان دچار میشود؟

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه خبری رأی الیوم، در حالی که نیروهای دموکراتیک کرد در سوریه اعلام کردند که تحویل سلاح به رژیم ابو محمد الجولانی غیرممکن است، ترکیه اعلام کرد که دولت انتقالی سوریه به ریاست جولانی رسماً از آن درخواست حمایت برای تقویت توانمندیهای دفاعی را کرده است.
آنکارا در مواضع خود مبنی بر اعلام حمایت نظامی از جولانی، اشارهای به ارائه سلاح برای مبارزه سوریه با رژیم صهیونیستی نکرد، این در حالی است که تل آویو در حوادث سویدا از دروزیها حمایت کرده و برای تجزیه سوریه تلاش کرده است.
با وجود اعلام آنکارا مبنی بر درخواست رسمی رژیم جولانی برای حمایت تسلیحاتی، به نظر میرسید که پاسخ ترکیه «محتاطانه» باشد، به طوری که یک منبع نظامی از وزارت دفاع ترکیه گفت: آنکارا در راستای این درخواست، به تلاشهای خود برای ارائه آموزش، مشاوره و پشتیبانی فنی برای تقویت توان دفاعی سوریه ادامه میدهد.
ترکیه نسبت به درخواست سوریه محتاط است، زیرا تلآویو قبلاً پایگاههای هوایی، زمینی و دریایی در سوریه را بمباران کرده است که این اقدام خشم ترکیه را برانگیخت. صهیونیستها در مارس و آوریل گذشته، پایگاه «تی ۴» در حمص را که گفته میشود ترکیه به دنبال تبدیل آن به پایگاه هوایی خود است و فرودگاه نظامی حماه را که گفته میشود ترکیه از آن برای انتقال مواد لجستیکی لازم برای ایجاد پایگاه استفاده میکند، بمباران کرد.
در پی حوادث خونین سویدا، که نیروهای جولانی در آن مرتکب نقض حقوق، جنایات و سرقت شدند، مصوبه کمیته خدمات مالی در مجلس نمایندگان آمریکا مبنی بر تمدید یا اصلاح قانون سزار و افزودن بند حمایت از اقلیتها به این قانون، صادر شد. حاکمان جدید دمشق امیدوار بودند که قانون سزار که تحریمهای شدیدی را علیه سوریه اعمال میکند، لغو شود. این طرح، معافیت از تحریمها برای سوریه را از ۱۸۰ روز به ۲ سال کامل پیشبینی کرده بود.
این گزارش در ادامه به قراردادهای مالی میلیاردی عربستان سعودی با حاکمیت جولانی پرداخته و نوشت که مشخص نیست که عربستان سعودی از جولانی چه میخواهد، زیرا در شرایطی که سوالاتی در مورد توانایی جولانی برای حکومت و بقا مطرح میشود، دمشق طی روزهای اخیر شاهد یک رویداد اقتصادی قابل توجه بود که با برگزاری مجمع سرمایهگذاری سعودی-سوری همراه بود.
حجم سرمایهگذاریهای مورد نیاز برای بازسازی سوریه در طول ۲۰ سال آینده ۴۰۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود. خالد الفالح، وزیر سرمایهگذاری عربستان سعودی، که روز چهارشنبه در رأس هیئتی متشکل از بیش از ۱۵۰ نماینده از بخشهای دولتی و خصوصی وارد دمشق شد، در سخنرانی خود اعلام کرد که در این مجمع ۴۷ توافقنامه و یادداشت تفاهم به ارزش نزدیک به ۲۴ میلیارد ریال سعودی (۵.۶ میلیارد دلار) امضا خواهد شد.
طرح این سرمایه گذاری از سوی سعودیها در حالی مطرح شده که تام باراک، فرستاده آمریکا به سوریه در پاسخ به این سوال که آیا سوریه ممکن است سناریوهای فاجعهباری مانند لیبی و افغانستان را تجربه کند، پاسخ داد: «بله، یا حتی بدتر.»
در برابر همه این تحولات، این سوال مطرح میشود که سوریه به کجا میرود؟ یوسف ضیا جومرت، نویسنده ترک، صحنه سوریه را در بخشی از مقاله خود این گونه خلاصه میکند: سوریه تکهتکه و ضعیف، برای منافع رژیم صهیونیستی در بلندمدت مناسبتر است. تل آویو تلاش میکند تا اقلیتهای دروزی و کردی را به خود نزدیکتر کند تا رشتههای نفوذ را در داخل سوریه در دست داشته باشد.