افت تاریخی بارندگی در خراسان جنوبی ؛ رکورد گرما در طبس شکست

به گزارش خبرنگار مهر، جواد نخعی صبح یکشنبه در نشست خبری از کاهش شدید بارندگی در سال زراعی جاری خبر داد و اظهار کرد: از ابتدای مهر تاکنون تنها ۷۰.۹ میلیمتر بارش در ایستگاههای مراکز شهرستانهای خراسان جنوبی ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۴ درصد و در مقایسه با دوره بلندمدت ۴۳ درصد کاهش داشته است.
وضعیت بارندگی در مرکز خراسان جنوبی
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی بیان کرد: در مرکز استان (بیرجند) ۷۳.۶ میلیمتر بارندگی ثبت شده که نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد و در مقایسه با بلندمدت ۴۹ درصد کاهش را نشان میدهد.
نخعی با اشاره به کاهش بارش در شهرستانهای مختلف استان گفت: شهرستان طبس با ۲۹.۴ میلیمتر، کمترین میزان بارش را داشته که نسبت به سال گذشته ۴۸ درصد و نسبت به بلندمدت ۶۲ درصد کاهش داشته است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی با بیان اینکه در اغلب شهرستانها وضعیت مشابهی حاکم است افزود: در شهرستانهای نهبندان، فردوس و طبس نیز به ترتیب ۵۲، ۵۹ و ۶۲ درصد کاهش بارندگی نسبت به دوره بلندمدت مشاهده شده است.
وی افزود: خشکسالی از مرحله هواشناسی آغاز میشود و پس از عبور از فازهای هیدرولوژیکی و کشاورزی، به مرحله اجتماعی میرسد که اکنون بسیاری از مناطق استان با آن مواجه هستند.
افزایش دمای هوا در بهار
به گفته نخعی، گرمای بیسابقه نیز شرایط را تشدید کرده است و افزود: در فروردین و اردیبهشت سال جاری میانگین دمای استان به ترتیب ۳ و ۴ درجه افزایش یافت.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی گفت: در تیرماه، در ایستگاه طبس، رکورد تاریخی ۵۰.۱ درجه سانتیگراد ثبت شد که در آمارهای بلندمدت سابقه نداشته است.
وی با تأکید بر نقش گرمایش جهانی در این تغییرات اقلیمی گفت: افزایش استفاده از سوختهای فسیلی و گسترش صنعتی شدن در جهان باعث تشدید گرمایش زمین شده که آثار آن در قالب موجهای گرما، کاهش بارش، ذوب یخچالها و اختلال در چرخههای جوی خود را نشان میدهد.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی تصریح کرد: در بازه چهارماهه نخست امسال، میانگین دمای استان به ۲۶.۴ درجه رسید که نسبت به سال گذشته ۱.۹ درجه و نسبت به بلندمدت ۱.۶ درجه افزایش داشته است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر برای آینده اقلیمی خود برنامهریزی نکنیم، پیامدهای ناشی از تغییرات آب و هوایی، امنیت آب، غذا و حتی بافتهای جمعیتی ما را تهدید خواهد کرد.
نخعی تأکید کرد: افزایش ۴۷ درصدی تعداد روزهای گرد و خاک نسبت به میانگین بلندمدت، نشانگر تداوم وضعیت ناپایدار اقلیمی در منطقه است که میتواند تبعات زیستمحیطی و بهداشتی قابل توجهی به دنبال داشته باشد.