دشتهای مازندران سبز شد؛ برنجکاری با تلفیق دانش و فناوری

خبرگزاری مهر، گروه استانها: مازندران با داشتن ۲۱۳ هزار هکتار شالیزار همچنان یکه تاز تولید در این محصول است و نام ایران با برند مازندران در بازار برنج جهان میدرخشد.
بهار و تابستان اوج فصل کشت و کار کشاورزی و شالیزاری در مازندران است و طی سالهای اخیر با آنکه وضعیت شالیزاری در مازندران به دلیل گران شدن هزینههای تولید، پرنوسان بوده اما همچنان بخشهایی از مزارع استان به کشت برنج اختصاص دارد.
بهره گیری از شیوههای نوین و دانش فنی سبب شده که وضعیت برنج کاری در مازندران به نسبت دهههای گذشته اقتصادی و مطلوبتر باشد. بیش از دو ماه از آغاز فصل کشت و کار شالیزاری در مازندران میگذرد و اکنون روزهای پایانی بهار، شاهد سبز شدن خوشههای برنج در دشتهای شالیزاری فریدونکنار هستیم و اولین خوشه برنج در سال جاری در شالیزارهای روستای زاهدکلا شهرستان فریدونکنار مشاهده شد.
برنج فریدونکنار جوانه زد
حمیدرضا معماریان، مدیر جهاد کشاورزی فریدونکنار در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با تلاش کشاورزان و مساعد بودن شرایط آب و هوایی، خوشههای برنج در شالیزارهای فریدونکنار جوانه زد.
وی ضمن ابراز خرسندی از این رویداد، اظهار امیدواری کرد که سال زراعی پیش رو، سالی پربار و موفق برای کشاورزان منطقه باشد.
معماریان همچنین بر اهمیت رعایت توصیههای کارشناسان جهاد کشاورزی در مراحل داشت و برداشت محصول تاکید کرد.
روستای زاهدکلا، یکی از مناطق مهم تولید برنج در شهرستان فریدونکنار است و هرساله نقش بسزایی در تأمین برنج مرغوب این شهرستان را دارد. همچنین فریدونکنار یکی از قطبهای تولید برنج در استان مازندران بوده و برنج تولیدی این منطقه، به دلیل کیفیت بالا، از شهرت ویژهای برخوردار است.
در حالی مزارع مازندران رو به سبز شدن است که در سال زراعی جاری با بهره گیری از دانش فنی و ظرفیت شرکتهای دانش بنیان، مبارزه با آفات در مزارع شالیزاری استان شتاب گرفته است.
طرح کنترل بیولوژیک آفت کرم ساقهخوار برنج در سطح ۱۲۰۰ هکتار از مزارع شهرستان ساری با هدف کاهش خسارات ناشی از این آفت و تولید محصول سالم در سال زراعی جاری اجرا شد تا کشاورزان محصولات سالمتری رابه بازار عرضه کنند. سید اسماعیل علوی، مدیر جهاد کشاورزی ساری در گفت وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: این طرح توسط شرکت بهاران دشت ساحل در ۵ مرکز و در سطح هزار و۲۰۰ هکتار اجرا خواهد شد.
آشنایی کشاورزان با روشهای نوین و بیولوژیک کنترل آفات و کاهش خسارات ناشی از آفت کرم ساقهخوار از برنامهها است
وی با اشاره به برگزاری کارگاه آموزشی در روستای حاجیآباد با حضور ۳۰ نفر از کشاورزان پیشرو روستای کارکنده، هدف از برگزاری آن را آشنایی کشاورزان با روشهای نوین و بیولوژیک کنترل آفات و کاهش خسارات ناشی از آفت کرم ساقهخوار برنج عنوان کرد و گفت: در کارگاههای آموزشی، راهکارهای پیشگیری از خسارت آفت، معرفی انواع تلههای مورد استفاده جهت ردیابی آفت و بهترین زمان رهاسازی زنبور تریکوگراما ارائه شد.
▫️مدیر جهاد کشاورزی ساری در پایان تاکید کرد: اجرای این طرح گامی مهم در جهت حفظ محیط زیست و تولید محصول سالم برنج در شهرستان ساری است.
کرم ساقه خوار برنج و آفت مگس مدیترانه همواره در فصل کشت و کار کشاورزی باغات و مزارع مازندران را تهدید میکند و طی سالهای اخیر با بهره گیری از روشهای طبیعی و بیولوژیک مبارزه با این آفات در دستور کار قرار گرفته است.
در شهرستان جویبار که از مراکز مهم مازندران برای تولید برنج به شمار میرود، طرح کنترل بیولوژیک در ۸۰۰ هکتار از مزارع شالیزاری اجرا شد. عبدالله رحیمی مدیر جهاد کشاورزی جویبار در این زمینه میگوید: در سال جاری طرح کنترل بیولوژیک با استفاده از زنبور تریکوگراما در سطح ۸۰۰ هکتار از مزارع شالیزاری شهرستان جویبار اجرا خواهد شد.
وی افزود هماهنگیهای لازم با شرکت تولید کننده زنبور تریکوگراما در خصوص تعیین مسیرهای رهاسازی، افراد توزیع کننده و نحوه اجرای طرح در روستاهای تحت پوشش، انجام شده است.
مدیر جهاد کشاورزی جویبار با اشاره به اهمیت کنترل بیولوژیک در تولید محصول سالم، اظهار داشت: استفاده از زنبور تریکوگراما به عنوان یک روش مدیریت تلفیقی، در کنار سایر روشهای مبارزه، به کنترل آفت کرم ساقه خوار برنج کمک میکند.
وی گفت: اجرای طرحهای کنترل بیولوژیک و مدیریت تلفیقی آفات و ردیابی و پیش آگاهی آفات از جمله برنامههای مهم مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان جویبار در راستای حفظ سلامت محصولات کشاورزی و افزایش بهرهوری در این شهرستان است.
توصیههایی که باید جدی گرفت
برنج مازندران در حال قد کشیدن است و کارشناسان توصیه میکنند با بهره گیری از روشهای زراعی مناسب، حذف علفهای هرز حاشیه مزارع، کاشت ارقام مقاوم برنج، تغذیه مناسب گیاه با کودهای سیلیس و پتاس، حذف بوتههای آلوده در زمان وجین، استفاده از زنبور تریکوگراما و تلههای فرمونی نسبت به مدیریت آفات در مزارع برای تولید محصول سالم اقدام شود.
همچنین به کشاورزان توصیه شد از مصرف سایر سموم توصیه نشده و خارج از محدوده زمانی مقرر خودداری کنند. هدف از این توصیهها، حفاظت از محیط زیست، تولید محصول سالم و کاهش اثرات منفی سموم شیمیایی بر سلامت انسان و محیط زیست عنوان شد.
مصطفی میرتبار فرماندار بابل نیز با اشاره به اجرای طرح جهش تولید در شالیزارهای شهرستان گفت: معرفی طرح ملی جهش تولید و بررسی چگونگی استفاده از روشهای نوین کشاورزی با بهرهگیری از اساتید مراکز تحقیقاتی، تأمین بذر مرغوب، توسعه کشت ارقام پر محصول و تولید محصول سالم برای دستیابی به عملکرد مطلوب در تولید برنج از اهداف است.
وی در گفت وگو با خبرنگار مهر بر اهمیت خودکفایی در تولید محصولات استراتژیک و راهبردی مانند برنج تأکید کرد و انجام اینگونه طرحها را الزامی دانست و خواستار توسعه آن در سال زراعی آینده شد.
مازندران سالانه ۴۰ درصد برنج مورد نیاز کشور را تأمین میکنند. با توجه به محدودیت منابع آبی برخی کشاورزان با استفاده از روش خشکه کاری و کف کاری به تولید برنج مشغول هستند.