پیشگویی داغ از قیمت دلار ویژه سرمایهگذاران | منتظر ریزش شدید باشیم ؟

بازار ارز این روزها در تلاقی اخبار سیاسی و تغییرات سیاستی، درگیر نوعی “بیتصمیمی استراتژیک” شده است؛ جایی که معاملهگران با نگاه محتاط به تحولات دیپلماتیک، سفرهای مقامات ارشد، اصلاحات سیاستی و نشانههای مبهم از مذاکرات ایران و آمریکا، ترجیح میدهند تا تعیین تکلیف فضای سیاسی و ارزی، در موضع انتظار بمانند. در همین حال، قیمت دلار در کریدور هشتم نوسانی محدود را تجربه کرده و بیتکوین با افتوخیزهایی تکنیکال، چشم به شکستن مرزهای حساس دوخته است. آیا تلاقی سیگنالهای سیاسی و تحولات فنی، میتواند نقطه عطف جدیدی برای تغییر روند بازار رقم بزند؟
یکی از مهمترین موضوعاتی که بر فضای ذهنی معاملهگران سایه افکنده، شایعات اخیر پیرامون دور ششم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا است. اگرچه در نهایت، خبر زمان و مکان این مذاکرات از سوی منابع رسمی تکذیب شد، اما نفس شکلگیری چنین شایعاتی بار دیگر ثابت کرد که بازار ارز به شدت به سیگنالهای سیاسی و بهویژه اخبار مرتبط با پرونده هستهای و تعاملات ایران با غرب حساسیت دارد.
بسیاری از معاملهگران حرفهای، وضعیت فعلی بازار را «فاز انتظار» توصیف میکنند؛ دورهای که در آن خریداران و فروشندگان عمده از ورود به موقعیتهای پرریسک خودداری کرده و ترجیح میدهند تا روشنتر شدن فضای سیاسی و اقتصادی، با احتیاط بیشتری عمل کنند. نشانههای این احتیاط را میتوان در دامنه محدود نوسانات دلار طی روزهای اخیر مشاهده کرد؛ جایی که قیمتها نه با شتاب صعودی همراه بودهاند و نه با افت چشمگیر.
با این حال، بازار ارز تهران، معاملات روز یکشنبه را در شرایطی آغاز کرد که قیمت دلار بدون تغییر محسوس نسبت به روز گذشته، در پله هشتم کانال دوم از کریدور هشتم قرار گرفت. این ثبات نسبی در آغاز معاملات، بیانگر تردید معاملهگران نسبت به مسیر آتی بازار بود. اما در ادامه، با افزایش فشار فروش و کاهش تقاضا، قیمت بهتدریج کاهش یافت و در نیمه اول روز تا پله سوم همین کانال عقبنشینی کرد و در نیمه دوم روز این روند نزولی ادامه یافت و دلار در همان پله سوم کانال دوم کریدور هشتم باقی ماند.
بازار دلار هرات هم معاملات روز یکشنبه را با افزایش ابتدایی حدود ۱۰۰ تومانی آغاز کرد و در پله هفتم کانال دوم کریدور هشتم وارد شد. برخلاف بازار تهران، دلار هرات در نیمه اول روز نوسانات گستردهتری را تجربه کرد و بین پلههای چهارم تا نهم این کانال در رفت و برگشت بود. اما در ادامه، با غلبه فضای منفی، قیمت بهتدریج نزولی شد و در نهایت تا پله دوم کانال دوم افت کرد و اکنون نیز قیمت در پله ششم این کانال قرار دارد.
درهم امارات نیز معاملات روز یکشنبه را با گپ مثبت ۵۰ تومانی نسبت به روز پیشین آغاز کرد و با نرخ ۲۲ هزار و ۵۵۰ تومان وارد بازار شد. اما خیلی زود شاهد کاهش تقاضا بود و تا ۲۲ هزار و ۴۰۰ تومان افت کرد. در زمان نگارش گزارش، قیمت درهم به ۲۲ هزار و ۴۵۰ تومان بازگشته است. حجم پایین معاملات و تأخیر در اعلام نرخدهی رسمی درهم باعث شد تا روند کلی بازار آرام و کمتحرک باشد.
از سوی دیگر، در بازار رسمی قیمت دلار با کاهش ۷۱ هزار و ۱۲۴ تومانی همراه شد؛ در حالی که نرخ حوالهای آن با گپ منفی ۶۹ هزار و ۱۸۷ تومان قیمت خورد. برخلاف دلار، یورو روندی صعودی را تجربه کرد و با افزایش تا سطح ۸۰ هزار و ۸۵۵ تومان رسید و نرخ حواله آن ۷۸ هزار و ۶۵۳ تومان قیمتگذاری شد. درهم امارات هم در بازار رسمی کاهش قیمت داشت و به ۱۹ هزار و ۳۶۶ تومان رسید، در حالی که نرخ حوالهای آن ۱۸ هزار و ۸۳۹ تومان ثبت شد.
در کنار اخبار مربوط به مذاکرات، چند عامل مهم دیگر توجه بازار ارز را به خود جلب کردهاند که از آن جمله می توان به سفر همزمان محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی و مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری به عمان اشاره کرد. تا پیش از روز یکشنبه، تنها اخبار غیررسمی درباره سفر پزشکیان به گوش میرسید، اما در همان روز تأیید شد که فرزین نیز وی را در این سفر همراهی خواهد کرد.
این خبر از سوی برخی تحلیلگران به عنوان نشانهای مثبت و امیدبخش در راستای بهبود مناسبات مالی و ارزی ایران در سطح منطقهای تلقی شد. گروهی از معاملهگران نیز با اتکا به همین سیگنال، احتمال دادند که روند کاهش قیمت دلار ممکن است در روزهای آینده ادامه یابد. به ویژه آنکه حضور همزمان دو مقام ارشد اقتصادی و سیاسی در سفر خارجی، اغلب با هماهنگیهای کلان سیاسی-اقتصادی همراه است که ممکن است پیامهایی برای بازار داشته باشد.
در کنار این تحولات، طرحها و سیاستهای جدید بانک مرکزی در زمینه سیاست ارزی، موضوع تشدید ناترازی انرژی در اقتصاد ایران و همچنین بحثهای مربوط به تغییر در شیوه تخصیص ارز ترجیحی نیز از جمله مواردی بودند که بهشکل موازی در تعیین جهتگیری ذهنی معاملهگران تأثیرگذار بودند.
به گزارش اقتصادنیوز، روز گذشته قیمت بیتکوین هم در حالی معاملات را از سطح ۱۰۹ هزار و ۶۸۵ دلار آغاز کرد که از همان ابتدا نشانههایی از فشار فروش در نمودارها مشهود بود. این رمزارز که در روزهای پیشین با عدم اطمینان معاملهگران مواجه بود، با شروع روندی نزولی به سمت کف کانال حرکتی خود متمایل شد. در نیمه نخست معاملات، بیتکوین همچنان در همان کانال ابتدایی نوسان داشت، اما در ادامه و با تشدید جو منفی بازار، در نیمه دوم معاملات وارد کانال ۱۰۶ هزار دلاری شد و تا سطح ۱۰۶ هزار و ۴۸۵ دلار کاهش یافت. این نقطه که با یکی از سطوح حمایتی شناختهشده در تحلیل تکنیکال همراستا بود، با واکنش مثبت بازار مواجه شد و تغییر روندی قابلتوجه در قیمت ایجاد کرد.
با ورود خریداران و افزایش تقاضا در همین ناحیه، بیتکوین مجدداً وارد فاز صعودی شد و تا سطح ۱۰۹ هزار و ۶۷۰ دلار پیش رفت. در لحظه نگارش این گزارش، بیتکوین در محدوده ۱۰۹ هزار و ۳۴۰ دلار معامله میشود؛ نقطه ای بین مقاومت و حمایت کوتاهمدت که میتواند تعیینکننده روند روزهای آینده باشد.
بر اساس تحلیل تکنیکالیستها، سطح ۱۰۶ هزار دلار به عنوان مرز حمایتی مهم بیتکوین شناخته میشود. در صورتی که بازار نتواند این سطح را حفظ کند، احتمال سقوط بیشتر تا سطوح پایینتری مانند ۱۰۴ هزار دلار یا حتی کف روانی ۱۰۱ هزار دلار وجود دارد. در مقابل، مقاومت کلیدی بیتکوین در سطح ۱۱۰ هزار دلار قرار دارد. عبور از این سطح و تثبیت قیمت بالای آن میتواند منجر به شکلگیری یک موج صعودی جدید شود که اهداف آن در سطوحی مانند ۱۱۲ هزار و ۸۰۰ دلار و ۱۱۵ هزار دلار قرار میگیرد.
پیشبینی تکنیکی برای بیتکوین بر پایه الگوهای قیمتی نشان میدهد که اگر قیمت بتواند بالای ۱۰۹ هزار و ۵۰۰ دلار تثبیت شود، احتمال آغاز یک حرکت صعودی تا محدوده ۱۱۲ هزار دلار تقویت خواهد شد. اما در صورت از دست رفتن حمایت ۱۰۶ هزار و ۵۰۰ دلار، فضای اصلاحی جدیدی فعال خواهد شد که قیمت را به کانالهای پایینتر هدایت میکند.
در همین حال، قیمت تتر در ۲۴ ساعت گذشته در محدودهای نسبتاً پایدار نوسان کرد. این استیبلکوین که نقش پل ارتباطی بین ریال و بازار جهانی رمزارز را دارد، بین محدوده ۸۲ هزار و ۷۰۰ تومان تا ۸۳ هزار و ۴۵۰ تومان در نوسان بود و در لحظه نگارش این گزارش در نرخ ۸۲ هزار و ۹۰۰ تومان معامله میشود. ثبات نسبی تتر در حالی اتفاق افتاد که بیتکوین نوسانات قابلتوجهی را تجربه کرد، و این موضوع نشاندهنده مدیریت تعادل عرضه و تقاضا در بازار ریالی تتر است.
از نگاه تکنیکال، سطح ۸۲ هزار و ۵۰۰ تومان به عنوان حمایت کلیدی تتر در نظر گرفته میشود. در صورت شکسته شدن این سطح، احتمال کاهش قیمت تا محدودههای پایینتر نظیر ۸۱ هزار و ۸۰۰ تومان یا حتی ۸۱ هزار و ۲۰۰ تومان وجود دارد. در سوی مقابل، مرز مقاومتی مهم تتر در سطح ۸۳ هزار و ۵۰۰ تومان واقع شده که عبور از آن میتواند تتر را وارد محدودههای بالاتر مانند ۸۴ هزار و ۳۰۰ تومان و ۸۵ هزار تومان کند.
تحلیلگران معتقدند تا زمانی که نرخ دلار آزاد در بازار داخلی تمایل به کاهش داشته باشد، تتر نیز در همین کانال محدود نوسان خواهد کرد. اما در صورت فعال شدن دوباره جریان تقاضای ارزی یا صعود بیتکوین به سطوح بالاتر، احتمال عبور تتر از مقاومت ۸۳ هزار و ۵۰۰ تومان و ورود به فاز صعودی جدید وجود دارد.
با این همه، براساس پیگیری اقتصادنیوز از معامله گران فنی، مرز حمایتی کلیدی دلار تهران در حال حاضر پله هفتم کانال اول همین کریدور است و در صورتی که قیمت به این سطح برسد و موفق به حفظ آن نشود، چشمانداز نزولی تقویت خواهد شد و احتمال ورود قیمت به کانال اول یا حتی لمس کف کریدور هشتم وجود دارد. در سوی مقابل، مقاومت تکنیکی مهمی در میانه کانال سوم کریدور هشتم دیده میشود؛ سطحی که در صورت عبور از آن و تثبیت، میتواند موجب آغاز یک روند صعودی تازه و فتح قلههای بالاتر در همین ساختار قیمتی شود.
بر اساس تحلیل کارشناسان، برای دلار هرات میانه کانال اول کریدور هشتم بهعنوان سطح حمایت مهم شناخته میشود. اگر این سطح شکسته شود، احتمال افت بیشتر و بازگشت به کانالهای پایینتر افزایش مییابد. در طرف مقابل، میانه کانال سوم همین کریدور مرز مقاومتی حیاتی به شمار میرود که در صورت عبور و تثبیت قیمت بالای آن، میتواند محرک بازگشت به روند صعودی باشد. این سطح میتواند نقطه چرخش بازار در آینده نزدیک باشد.
از دیدگاه فعالان بازار، سطح ۲۲ هزار و ۲۰۰ تومان بهعنوان حمایت کلیدی درهم شناسایی شده است و شکسته شدن این سطح میتواند نشانگر ادامه روند نزولی و بازگشت به کانالهای پایینتر باشد. در سوی دیگر، سطح مقاومتی درهم در ۲۲ هزار و ۸۰۰ تومان قرار دارد. عبور موفقیتآمیز از این نقطه، فضا را برای صعود به سطوحی نظیر ۲۳ هزار و ۵۰۰ تومان باز خواهد کرد.
کارشناسان اقتصادی با تحلیل وضعیت فعلی، معتقدند که قیمت دلار بیش از هر زمان دیگری تحت سیطره اخبار و تحولات سیاسی قرار دارد. در واقع، بازار در وضعیت فعلی بیش از آنکه تابع شاخصهای اقتصادی نظیر نقدینگی، تراز تجاری یا درآمدهای ارزی باشد، به نوسانات سطح انتظارات در فضای دیپلماتیک وابسته شده است.
تحلیلگران تأکید دارند که هرگونه نشانه از پیشرفت در مذاکرات ایران و غرب بهویژه با ایالات متحده، بهسرعت میتواند منجر به کاهش انتظارات تورمی، افزایش عرضه ارز و در نهایت افت قیمت دلار شود. برعکس، هرگونه تنش یا بنبست جدید در این مسیر، میتواند فضای روانی بازار را متشنج کرده و زمینهساز افزایش قیمتها شود.
در چنین فضایی، هر خبری که بتواند گره از پرونده سیاسی یا اقتصادی باز کند، ممکن است جهت بازار را تغییر دهد. بنابراین، فعالان بازار ارز با دقتی دوچندان در حال رصد اخبار پشتپردهاند؛ اخباری که میتواند دلار را به سمت سطوح پایینتر سوق دهد یا در صورت برآورده نشدن انتظارات، بستر را برای نوسانات صعودی جدید فراهم کند.
منبع:
اقتصاد نیوز
پریا ابراهیمی