تجارت، بازرگانی و خدمات

نبود بستر برای جذب سرمایه گذار/ برخی، مکانسیم ماشه را جدی نمی گیرند

زهراترابی؛ تحلیل بازار: کیومرث کرمانشاهی معاون کل اسبق سازمان توسعه تجارت با اشاره به چالش جذب سرمایه گذار بعد از اتش بس بین ایران و اسرائیل گفت: با توجه به جنگ دوازده‌ روزه‌ای که بین اسرائیل و ایران رخ داد، شاهد آن هستیم که هنوز رونقی در اقتصاد کشور حاصل نشده است. بسیاری بر این باورند که در شرایط فعلی، جذب سرمایه‌گذار چه داخلی و چه خارجی بسیار دشوار خواهد بود؛ دغدغه اصلی وزارت اقتصاد نیز همین است.

بستر برای جذب سرمایه گذار نیست

او در پاسخ به این سوال که «دولت برای جذب سرمایه‌گذاری، چه اقداماتی باید انجام بدهد؟» بیان کرد: نخستین و مهم‌ترین نیاز تولید، تجارت، صادرات و در کل محیط کسب‌وکار، امنیت و آرامش است. در فضایی متلاطم، نمی‌توان انتظار داشت سرمایه‌گذار به کشور بیاید. ما می‌دانیم که ایران در حال مذاکره بود، اما به هر حال مورد حمله قرار گرفت و پاسخ هم داد. هرچند اکنون آتش‌بس برقرار شده، اما فضای متزلزل، بستر مناسبی برای سرمایه‌گذاری نیست.

کرمانشاهی افزود: از سوی دیگر، سازمان سرمایه‌گذاری اعلام کرد در ماه‌های ابتدایی سال، مبالغی سرمایه جذب شد؛ اما باید مشخص شود این سرمایه‌ها داخلی بوده‌ است یا خارجی؟ اگر خارجی‌است، از چه کشورهایی آمده‌است؟ صرف صدور مجوز، کافی نیست؛ باید دید این سرمایه‌ها واقعاً وارد کشور شده، در تولید قرار گرفته‌ و ماندگار بوده‌است یا نه.

وی ادامه داد: در مرحله اول، دولت باید از سرمایه‌گذاران فعلی داخلی، حمایت کند. آن‌ها که امروز در کشور مشغول تولید هستند، نباید از چرخه خارج شوند. سرمایه‌های داخلی، اعم از بازار سرمایه، تولید، صادرات و سایر حوزه‌های اقتصادی، باید حفظ و تقویت شود.

جذب سرمایه گذار فقط در شرایط ثبات اتفاق می افتد

معاون کل اسبق سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: در گام بعدی، باید ایرانیان خارج از کشور را جذب کنیم. وقتی ببینند که تولیدکنندگان داخلی حمایت می‌شوند و محیطی با ثبات برای فعالیت وجود دارد، آن‌ها نیز علاقه‌مند به ورود خواهند شد. مرحله نهایی، جذب سرمایه‌گذار خارجی است که فقط در شرایط امنیت، ثبات و شفافیت حاصل می‌شود.

این کارشناس اضافه کرد: متأسفانه، آمار تجارت کشور در سه‌ماهه نخست سال، وضعیت مطلوبی نداشته است. معمولاً نیمی از فروردین ماه، تعطیل است، اما به هر حال باید مقایسه کرد و دید، وضعیت نسبت به سال‌های گذشته چگونه بوده است. در این میان، مذاکراتی هم در حال انجام بود که برخی امیدوار بودند در دور ششم به نتایج ملموس برسد، ولی در نهایت، تحولات منطقه، مانع ادامه آن شد.

کرمانشاهی براین باور است: مذاکره با حفظ منافع ملی باید ادامه یابد. مسئولان کشور باید دیپلماسی فعالی را در پیش بگیرند و با حفظ منافع ملی، زمینه را برای جذب سرمایه، تولید و رونق اقتصادی فراهم کنند. ما باید در محیطی مبتنی بر صلح و امنیت به سمت توسعه اقتصادی حرکت کنیم.

او اظهار کرد: نکته مهم دیگر این است که در جذب سرمایه‌گذار باید از حرف زدن صرف عبور کنیم و به عمل برسیم. جلساتی مانند شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی تشکیل می‌شود، اما باید دید چقدر از این جلسات به اقدامات عملی منجر شده است. وزرای اقتصادی و دیگر مسئولان، باید در این زمینه پاسخگو باشند.

معاون کل اسبق سازمان توسعه تجارت با اشاره به فعال سازی مکانیسم ماشه گفت: تحریم‌ها و تهدید فعال‌سازی مکانیسم ماشه (Snapback) نیز سایه‌ای بر فضای اقتصادی کشور انداخته‌اند. برخی این تهدید را جدی نمی‌گیرند، اما به نظر من، نباید ساده‌انگارانه با آن برخورد کرد. بازگشت تحریم‌ها تحت بند هفت شورای امنیت، می‌تواند پیامدهای سنگینی داشته باشد پس لازم است همه مسئولان، از نمایندگان مجلس گرفته تا اعضای دولت، مراقب اظهارات و تصمیمات خود باشند. وحدت رویه، شفافیت در آمار، هماهنگی سیاست‌های پولی، مالی، تجاری و خارجی و مهم‌تر از همه اعتمادسازی و ایجاد آرامش در جامعه، از الزامات حیاتی برای شکوفایی اقتصاد ایران است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
آماده برای کشف ی سفر مجازی … ورزش با ساعت هوشمند عکاسی با طعم هدفون های 2023