از تصمیمات مهم وزارت علوم درباره جنگ تا ایجاد نشان ملی جدید

به گزارش خبرنگار مهر، در آخرین هفته تیرماه، آموزش عالی کشور شاهد رویدادهای متنوعی از برگزاری نوبت دوم آزمون سراسری تا تحول در سیاستگذاری و طرحهای حمایتی بود.
در مرور خبرهای هفته اخیر (۲۱ تا ۲۷ تیرماه) به بررسی مهمترین اخبار حوزه آموزش عالی و دانشگاهها میپردازیم.
برگزاری نوبت دوم آزمون سراسری ۱۴۰۴
نوبت دوم آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ برای پذیرش در رشتههای با آزمون در دورههای روزانه، نوبت دوم (شبانه)، نیمهحضوری، مجازی، پردیس خودگردان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، دانشگاه پیامنور، مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی، رشتههای تحصیلی با آزمون دانشگاه آزاد اسلامی از صبح پنجشنبه ۲۶ تیرماه با برگزاری آزمون اختصاصی گروه علوم ریاضی و فنی و گروه علوم انسانی آغاز شده و تا جمعه ۲۷ تیرماه ادامه خواهد داشت. این آزمون در ۴۱۱ شهر و ۵۶۲ حوزه امتحانی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و یک هزار و ۵۲۶ حوزه فرعی برگزار شده است.
چهلمین اجلاس روسای دانشگاهها با حضور رئیسجمهور برگزار شد
اجلاس روسای دانشگاههای بزرگ کشور با حضور رئیسجمهور در دانشگاه تهران برگزار شد. رئیس جمهور با اشاره بر نقش دانشگاهها گفت: تغییر رویکرد دانشگاه به نهادی مسئلهمحور و توانمند در حل مسائل کشور، از مهمترین مأموریتهایی است که امروز بر عهده رؤسای دانشگاهها قرار دارد. وی همچنین با تاکید بر لزوم پرهیز از برخی رفتارهای سلیقهای در دانشگاهها گفت: باید نگاههای تنگنظرانه را کنار گذاشت و حتی اگر نخبگان ما را قبول ندارند، از ظرفیت آنها استفاده کرد. اگر رفتار ما بهگونهای باشد که نخبه را بپذیریم و به او احترام بگذاریم، کشور درست خواهد شد.
اعمال سهمیه دانشگاهی برای خانواده شهدای حمله رژیم صهیونیستی
بر اساس ابلاغ حسین سیمایی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به رئیس سازمان سنجش آموزش کشور، آن دسته از داوطلبان آزمون ورود به دانشگاهها در سال جاری که از خانواده معزز شهدا و جانبازان حمله جنایتکارانه رژیم صهیونی به خاک میهن اسلامی هستند، میتوانند از سهمیه ایثارگران استفاده کنند.
بازنگری در سیاستهای آموزشی دانشگاه تهران؛ تمرکز بر کیفیت آموزشی
دکتر محمدحسین امید، سرپرست دانشگاه تهران در جلسه شورای دانشگاه با تاکید بر کیفیت آموزشی به عنوان مهمترین اصل فعالیت دانشگاه از برنامه محدودسازی پذیرش پردیسهای خودگردان، کاهش تعداد حقالتدریسها و بازنگری در ساختار اداری دانشگاه و برای چابکسازی دانشگاه و همچنین کاهش هزینههای حقوقی خبر داد.
ارتقاء مسئولیت اجتماعی دانشگاهها با نشان ملی وزارت علوم
با حکم وزیر علوم، دکتر علی خورسندی به عنوان رئیس دبیرخانه «نشان مسئولیت اجتماعی آموزش عالی» و «کارگروه رتبهبندی دانشگاهها در زمینه مسئولیت اجتماعی» منصوب شد؛ این اقدام گامی تازه برای بازتعریف نقش دانشگاهها در جامعه است.
تدوین سند آموزش عالی هوشمند در وزارت علوم
ابوالفضل واحدی معاون آموزشی وزارت علوم از تدوین و ارائه سند آموزش هوشمند در آموزش عالی با بهرهگیری از تجارب بینالمللی و ظرفیتهای موجودخبر داد و گفت: تدوین سند مذکور در دستور کار وزارت علوم قرار دارد .
طرح وزارت علوم برای آمادگی آموزش عالی برای شرایط بحرانی
حسین سیمایی صراف؛ وزیر علوم در نهصد و هفتاد و چهارمین جلسه شورای عالی برنامهریزی آموزشی از اجرای طرحی ویژه برای آمادگی بخش آموزش کشور در شرایط بحران و اضطرار خبر داد و گفت: هر بخش از جمله آموزش عالی نیازمند دستورالعملهای مستقل برای مواجهه با شرایط اضطراری است و در این زمینه کار کارشناسی در حال انجام است.
تشکیل ستاد پشتیبانی از آسیبدیدگان حمله صهیونیستی در وزارت علوم
وزیر علوم دستور تشکیل ستادی ویژه برای رسیدگی به وضعیت آسیبدیدگان دانشگاهی حمله اخیر صهیونیستها را صادر کرد. این ستاد به ریاست وزیر علوم و برای پیگیری امور بازماندگان از جمله زمینه سازی برای اسکان موقت تا زمان آماده شدن واحدهای مسکونی، بازسازی و تعمیر منازل آسیب دیده، تهیه وسایل و امکانات مورد نیاز خانوادههای آسیب دیده و پیگیری مباحث حقوقی و اداری مربوط به شهدا و بازماندگان ایشان تشکیل شده است.
حذف شرط سنی برای ورود به پزشکی از مقطع کارشناسی
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شیوه نامه پذیرش دانشجوی دوره دکتری عمومی پزشکی از مقطع کارشناسی را به تصویب رساند و براساس آن شرط سنی برای داوطلبان حذف شد.
همچنین در این هفته انتخاب رشته آزمون دستیاری برای آخرینبار تمدید شد و بر اساس اعلام مرکز سنجش آموزش پزشکی انتخاب رشته محل و ویرایش برای آخرین بار از روز شنبه ۲۸ تیرماه تا ساعت ۸ صبح یکشنبه ۲۹ تیرماه ۱۴۰۴ تمدید شده است.
رتبه دانشگاههای ایران در جهان اسلام؛ جایگاه یازدهم در کیو اس ۲۰۲۶
در رتبهبندی جهانی کیو اس ۲۰۲۶، ایران با ۱۱ دانشگاه در میان کشورهای اسلامی، در جایگاه یازدهم ایستاد. مالزی با ۳۲ دانشگاه و اندونزی و ترکیه با ۲۶ دانشگاه در صدر این رتبهبندی قرار دارند.
برگزاری کنگره همکاری دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی
بیستوهفتمین کنگره همکاری دولت، دانشگاه و صنعت با هدف تقویت ارتباط نظاممند این سه بخش، ۲۴ و ۲۵ تیر در پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی برگزار شد. در این کنگره با اشاره به کمبود ارتباط موثر و ماموریتگرایی در نظام آموزش عالی کشور تأکید شد که نبود تعامل واقعی میان دانشگاهها و صنایع باعث شده ظرفیتهای علمی به درستی به کار گرفته نشود و ضرورت ایجاد رابطهای مبتنی بر نیاز و همکاری متقابل بیش از پیش احساس شود.
اعطای وام اربعین ویژه دانشجویان علوم پزشکی و جزئیات اسکان دانشجویان
صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت اعلام کرد که پرداخت وام ۴۰ میلیون ریالی ویژه زیارت اربعین برای دانشجویان علوم پزشکی در سال ۱۴۰۴ بهزودی ابلاغ خواهد شد. همچنین ادارهکل فرهنگی وزارت بهداشت در اطلاعیهای رسمی، جزئیات ثبتنام و اسکان دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی در موکبهای نجف و کربلا را اعلام کرد. براساس این اطلاعیه؛ اسکان و تغذیه دانشجویان در این برنامه به شیوه سنتی موکبها یعنی بهصورت کفخواب و با غذای نذری ارائه میشود و تأکید شده که دانشگاهها موظفاند دانشجویان را بهطور کامل، شفاف و صادقانه از شرایط موجود مطلع سازند تا از بروز هرگونه سوءتفاهم، نارضایتی یا انتظار نابجا جلوگیری شود.
درگذشت دو استاد برجسته دانشگاه صنعتی شریف
در این هفته جامعه دانشگاهی با خبر درگذشت دو استاد پیشکسوت دانشگاه شریف، دکتر منوچهر حکیم استاد پیشکسوت دانشکده مهندسی و علم مواد و دکتر عباس انواری استاد پیشکسوت رشته فیزیک و رئیس اسبق دانشگاه شریف، سوگوار شد.