فتنه تجزیه طلبانه آمریکایی- اسرائیلی در سوریه؛ زنگ خطری برای حکام عرب

به گزارش خبرگزاری مهر، تحولات پرشتاب کنونی سوریه از دید ناظران بینالمللی در دو بعد داخلی و بینالمللی قابل تحلیل و بررسی است. این اتفاقات نه تنها میتواند ابعادی داخلی داشته باشد که هدف نهایی از آن تجزیه سوریه دست کم به سه دولت کوچک است، بلکه از نگاه تحلیلگران در سایه، مناسبات منطقهای میتواند دیگر کشورهای عربی منطقه را نیز درگیر خود کند.
روزنامه فرامنطقهای القدس العربی در مقالهای با اشاره به تلاش رژیم صهیونیستی برای تجزیه سوریه نوشت: در پی درگیریهای به وقوع پیوسته در این کشور بین قبایل بدوی و دروزی که به مداخله حاکمیت ابومحمد الجولانی منجر شد، رژیم صهیونیستی فضای موجود را برای تشدید مداخله خود در امور داخلی سوریه مساعد دید.
صهیونیستها از ابتدای سال گذشته تاکنون و بعد از سقوط دولت بشار اسد در سوریه به دنبال تحقق ۲ هدف برآمدند. هدف اول این بود که بتوانند تمامی دروزیهای منطقه شامل ساکنان سوریه و لبنان و جولان اشغالی را قانع کنند که بهترین محافظ آنها هستند. هدف دوم تل آویو، نفوذ هرچه بیشتر در عمق سوریه و تحت کنترل گرفتن کامل منطقه جبل الشیخ به عنوان یک موقعیت استراتژیک و راهبردی بود.
روزنامه فرانسوی لیمانتی در این رابطه ضمن ابراز تردید نسبت به انگیزههای رژیم صهیونیستی در حمله به سوریه نوشت: این حمله در شرایطی انجام شد که حاکمیت سوریه در مسیر عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی قدم میگذاشت. در این شرایط تحریمهای بینالمللی آمریکا از سوریه رفع شده بود و نام گروه تروریستی تحریر الشام که جولانی سرکرده آن بود، از لیست گروههای تروریستی آمریکا خارج شده بود. حتی جولانی طی ۹ ماه گذشته هیچ تلاشی برای خارج کردن اشغالگران صهیونیسم از جنوب سوریه انجام نداده بود.
این روزنامه میافزاید که به نظر میرسد بنیامین نتانیاهو تلاش دارد تا مانع از ایجاد ثبات و بازسازی در تمام کشورهای منطقه شود. وی به دنبال سرمایهگذاری روی نقاط ضعف جامعه سوریه است و برای این رژیم چیزی بهتر از ایجاد شکافها و درگیریهای فرقهای در کشورهای اطراف نیست.
از منظر تل آویو، این اتفاق میتواند از یک سو باعث جلوگیری از توسعه دولت در این کشورها شود و از سوی دیگر جریانهایی را ایجاد کند که موجودیت دولت ملی آنها را تهدید میکنند. رژیم صهیونیستی در این پروسه همواره آمریکا و بخش قابل توجهی از کشورهای اروپایی را همراه خود می بیند.
فتنه سوریه دامن کشورهای عربی را میگیرد
از سوی دیگر عبدالباری عطوان، تحلیلگر مسائل راهبردی منطقه نیز در مقاله خود به موضوع سوریه پرداخته است. وی فتنه طایفهای و مداخله رژیم صهیونیستی در سوریه را نمونه کوچک سناریوی ویرانگر آمریکا و اسرائیل در منطقه دانست و تصریح کرد که این اتفاقات قطعاً به دیگر کشورهای عربی نیز منتقل خواهد شد که با ایجاد هرج و مرج آغاز شده و تا جنگ فرقهای و طایفهای و تجزیه کشورهای مختلف ادامه پیدا خواهد کرد.
وی ادامه داد که این اتفاقات در شرایطی پیش میآید که جولانی تمامی آرزوهای صهیونیستها در خصوص عادیسازی را برآورده کرده و به تعهدات خود در زمینه خارج کردن دمشق از محور مقاومت و ایجاد امنیت و ثبات برای صهیونیستها عمل کرده است؛ اما تمامی این اقدامات مانع از تحقیر وی و حمله اسرائیل به سوریه نشده است، چرا که هدف استراتژیک اسرائیل تغییر سوریه است، نه تغییر نظام این کشور.
عطوان با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی تنها چند ساعت بعد از اعلام سقوط دولت بشار اسد، بیش از ۵۰۰ حمله برای تخریب پایگاههای نظامی و فرودگاهها و بنادر و انبارهای مهمات ارتش سوریه انجام داد، تاکید کرد که این رفتار نشان میدهد که هدف رژیم صهیونیستی تنها از بین بردن دولت سوریه نبود، بلکه آنها به دنبال از بین بردن ملت و تاریخ سوریه بودند و این رویکرد امروز نیز در جنوب این کشور و دمشق پایتخت آن قابل مشاهده است.
عطوان با اشاره به اینکه تکرار سناریوی جنوب سوریه در زمینه بهرهبرداری صهیونیستها از ابزارهای نژادی و فرقهای در شمال و شرق آن نیز بعید به نظر نمیرسد، نوشت: فتنه تجزیه طلبانه آمریکایی و اسرائیلی به دنبال بهرهبرداری از رویکردهای فرقهای و طایفهای برای اهداف خود در سوریه و ایجاد نقشه جدید خاورمیانه تحت حاکمیت رژیم صهیونیستی است و این طرح قطعاً به دیگر کشورهای عربی از جمله مصر و عربستان و الجزایر و ترکیه و لبنان و عراق نیز منتقل خواهد شد.
نتیجه این اتفاق این است که ائتلافهای دولتی با آمریکا و عادی سازی با اسرائیل و ارائه تریلیون ها دلار پول به واشنگتن و تل آویو نیز نمیتواند تضمینی برای بقای حاکمیت سرکردگان رژیمهای عربی به شمار آید.